Produkty
Naszym klientom oferujemy jaja w różnych kategoriach wagowych, w rożnych opakowaniach. Stale wzbogacamy naszą ofertę, dostosowując się do potrzeb odbiorców.
W sprzedaży mamy zarówno jaja kurze jak i przepiórcze. Wszystkie nasze jaja spełniają najwyższe normy jakości
Wśród jaj szczególne miejsce mają jaja z chowu ściółkowego. To tradycyjna metoda hodowli, która pozostawia kurom o wiele więcej swobody sprawia, że znoszone przez kury jaja są wyjątkowo wyborne w smaku i zawierają unikalny zestaw witamin i mikroelementów.
Według danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.
Jaja zawierają też dużo witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B.
Numery na jajkach nie mają nic wspólnego z datę ich przydatności do spożycia lub datą ich zniesienia. Rząd cyfr i liter to nic innego jak tylko identyfikator producenta. Ze stemplowania wyłączone są jedynie jaja z przydomowego chowu. Każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być ostemplowane 11 znakowym kodem.
Kod systemu hodowli:
* 0 – jaja z produkcji ekologicznej (kura hodowana w tradycyjny sposób wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu)
* 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu (kura hodowana w warunkach częściowo otwartych, zamykana najczęściej na noc)
* 2 – jaja z chowu ściółkowego (kura hodowana w zamkniętym wspólnym dla wszystkich niosek pomieszczeniu)
* 3 – jaja z chowu klatkowego (kura hodowana w zamkniętym pomieszczeniu, przebywa w osobnych klatkach)
Kolejne oznaczenie to symbol kraju. W przypadku Polski jest to PL Następne cyfry to weterynaryjny numer identyfikacji fermy:
Województwo, w którym działa ferma, np. woj. małopolskie to 12 (dwie cyfry) Powiat, w którym istnieje ferma (dwie cyfry) Kod określający zakres i rodzaj działalności (dwie cyfry) kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)
Zgodnie z Polską Normą PN-A-86503 jaja dzielą się na cztery kategorie wagowe:
Nazwa kategorii | Symbol | Masa jaj (g) |
Bardzo duże | XL | 73g i więcej |
Duże | L | 73g do 63g |
Średnie | M | 63g do 53g |
Małe | S | poniżej 53g |
STANDARD
Dla klientów preferujących klasyczne rozwiązania proponujemy wytłaczanki z grupy Standard, do których należą wytłaczanki zawierające 30 i 20 jaj, zgrzane razem z etykietą. Klienci hurtowi znajda również w tej grupie jaja na wytłaczankach transportowych, zapakowane w karton mieszczący 360 jaj.
CLASSIC
Odbiorcy poszukujący wyższej jakości mogą zapoznać się z klasą Classic. W grupie tej znaleźć można opakowania wykonane z białej tektury z nadrukiem oraz barwione wytłaczanki na 15 i 30 jaj z nakładką.
TOP PREMIUM
Dla najbardziej wymagających klientów mamy w ofercie opakowania z grupy TOP Premium. Opakowania te wyróżniają się nowoczesną grafiką i wzornictwem. Proponujemy wytłaczanki typu swing z etykietą lub nadrukiem, jaja w opakowaniach plastikowych z wsuwkami.